Foto: Natalia Kolesnikova/AFP/Getty

Cât durează imunitatea împotriva coronavirusului după vaccin? Concluzii surprinzătoare ale medicilor

Răspândirea tulpinii din India ne face să ne gândim tot mai mult la momentul în care vaccinurile administrate acum nu vor mai fi la fel de eficiente. Mary Ramsay, director pentru imunizare la Institutul englez de Sănătate Publică, spune că vom avea nevoie de a treia doză doar în cazuri excepționale, relatează Aleph News.

Autoritățile din Marea Britanie spun că imunizarea în urma vaccinului ar putea dura mai mult decât era anticipat până acum. Chiar dacă studiile de până acum ne-au arătat că vaccinurile asigură protecția doar pentru primele 6 luni, britanicii spun că ea ar putea să dureze chiar ani, fără să mai fie nevoie de o altă doză.

Ei cred că un alt rapel ar putea fi introdus doar dacă apare o variantă total diferită a virusului la care serurile de până acum să nu mai răspundă. Firmele producătoare de vaccin spun că până acum tulpinile nu pun în pericol eficiența vaccinurilor. În continuare se analizează eficacitatea la tulpina din Africa de Sud și în curând ar trebui să avem date despre cea indiană.

Unele companii producătoare de vaccin au început chiar să lucreze la a treia doză de vaccin. Compania Moderna are în analiză o astfel de variantă care spun ei că ar putea fi gata până la finalul anului. Și Pfizer a spus că nu exclude să introducă o a treia doză de vaccin. Albert Bourla, CEO-ul companiei a spus chiar că am putea avea nevoie de un vaccin anual.

Valeriu Gheorghiță a spus în cadrul ședinței săptămânale a CNCAV că este prea devreme să vorbim de o doză suplimentară, ținând cont că vaccinurile existente sunt în continuare eficiente împotriva tulpinilor apărute.

Vezi şi

Studentă de 23 de ani, injectată cu 6 doze de vaccin Pfizer. Ce s-a întâmplat cu tânăra

Şase doze de vaccin Pfizer i-au fost injectate, din greşeală, unei studente de 23 de …

loading...