Canalul Suez a fost eliberat. Blocajul a generat pierderi zilnice de 15 milioane de dolari și o criză maritimă internaţională – VIDEO

369 de nave au fost blocate la coadă în zona Canalului Suez. Coada la care au aşteptat navele s-a întins pe 193 de kilometri. Pierderile zilnice ajung la 15 milioane de dolari.

Canalul Suez a fost deblocat după ce, timp de şapte zile, sute de nave au aşteptat la o coadă de zeci de kilometri pentru a traversa zona respectivă, relatează Mediafax.

Cifrele sunt mari: Evergreen are 400 de metri lungime şi peste 220 de mii de tone. Iar la finalul zilei de duminică, 369 de nave aşteptau la o coadă întinsă pe 193 de kilometri, pentru a traversa canalul. Dintre acestea, 11 nave sunt din România şi transportă 130.000 de ovine.

Pentru a mişca vasul, navale care s-au ocupat de dragare au săpat la o adâncime de 18 metri şi au scos 27 de mii de metri cubi de nisip. Pierderile pentru industrie ajung până la 15 milioane de dolari pe zi, potrivit BBC. Asta pentru că 12% din comerţul global de petrol şi aproximtiv 8% din cantitatea de gaz lichefiat mondial trec zilnic prin Canalul de Suez.

După vestea că nava a fost repusă în mişcare, bursele au crescut cu până la 1 procent iar preţul petrolului a scăzut cu aproximativ un dolar pe baril.

loading...