Foto: Thomas Kienzle / AFP - Getty Images

Agenţia Europeană a Medicamentului a luat decizia mult aşteptată în cazul vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a avut o şedinţă extraordinară în care a discutat situaţia vaccinului Oxford/ AstraZeneca, după ce vaccinul a fost suspendat în mai multe ţări din UE în urma unor potenţiale cazuri de cheaguri de sânge în urma vaccinării. Experţii EMA au concluzionat că vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui, relatează Mediafax.

Directoarea EMA, Emer Cooke, a afirmat că vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui. Evenimentele tromboembolitice sunt mai rare decât în mod general în rândul populaţiei. Comitetul a recomandat, totuşi, mai multă atenţie la efectele adverse.

Reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului consideră că beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile şi spun că nu au găsit probleme la niciun lot de vaccin.

7 milioane de oameni au fost vaccinaţi cu AstraZeneca în UE şi 11 milioane în Marea Britanie.

Mai multe ţări europene printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania au anunţat anterior că suspendă, ca măsură de precauţie, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse.

Emer Cooke, director EMA: Comitetul de experţi a ajuns la o concluzie ştiinţifică. Este un vaccin sigur şi eficace

Cu toate acestea, Cooke a spus că, pe baza dovezilor disponibile, „încă nu putem exclude cu siguranţă o legătură între aceste cazuri [cheaguri de sânge] şi vaccin”.

Cooke a spus că EMA caută să facă studii observaţionale pentru a investiga în continuare. Şi solicită ca persoanele care suferă de efecte secundare să le raporteze. Dar ea reiterează poziţia EMA conform căreia „acest vaccin este o opţiune sigură şi eficientă pentru a proteja cetăţenii împotriva Covid-19” şi că vaccinul AstraZeneca a demonstrat cel puţin 60% eficacitate în prevenirea COVID-19.

Dr. Sabine Strauss, preşedintele comitetului pentru siguranţa vaccinului EMA, a reiterat afirmaţiile dr Cooke cu privire la beneficiile vaccinului şi a spus că nu s-a găsit „vreo dovadă a unei probleme de calitate”.

Vezi și

De ce nu e bine să bei cafea dimineață

Deși cele mai multe persoane preferă să-și înceapă diminețile cu o cană fierbinte de cafea, …