Foto: Luca Zennaro/EPA-EFE/Shutterstock

33.000 de români au renunţat la programare, dar România nu suspendă vaccinarea cu AstraZeneca

Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, spune, marţi, dr. Valeriu Gheorghiţă. Cu toate acestea, 33.000 de români au renunţat la programare, relatează Mediafax.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice.

„Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp, un număr mai mare de persoane şi-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 şi aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a spus dr. Gheorghiţă.

România a decis continuarea vaccinării cu vaccin de la AstraZeneca, autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi faţă de care Agenţia şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare.

„Se recomandă vaccinarea, fără să existe legături între evenimentele trombotice raportate la nivel european semnale ale unei frecvenţe mai mari în populaţia generală nevaccinată. Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvenţă înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional în condiţii bazale, la populaţie nevaccinată, în cazul în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a spus dr. Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, marţi, AEM şi OMS reevaluează toate datele raportate la nivel european iar joi, 18 martie, se aşteaptă o clarificare a tuturor informaţiilor.

Vezi şi

Un oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei „legături” între vaccinul …

loading...