Primele detalii despre vaccinul anti-COVID dezvoltat în Rusia. Se numeşte Sputnik-V, iar rușii susțin că 20 de ţări au cerut deja peste 1 miliard de doze

Ruşii sustţin că 20 de ţări sunt deja interesate de antidot, iar cererea este de peste 1 miliard de doze. Numele Sputnik-V vine de la lansarea primului satelit din lume pe orbita Pământului, al Uniunii Sovietice, în 1957. Până în acest moment, Rusia nu a prezentat date ştiinţifice despre testare şi, implicit, date referitoare la siguranţa şi eficienţa acestuia.

Rusia susţine că a dezvoltat primul vaccin din lume contra Covid-19, pe care l-a numit Sputnik-V, relatează CNN, potrivit Mediafax. Conform oficialilor ruşi, 20 de ţări au făcut deja o cerere preliminară pentru peste 1 miliard de doze.

„Observăm un interes considerabil din străinătate pentru vaccinul rusesc dezvoltat de Institutul Gamaleya. Am primit o cerere preliminară de peste 1 miliard de doze din partea a 20 de ţări. Împreună cu partenerii noştri externi, suntem pregătiţi să fabricăm 500 de milioane de doze pe an în 5 ţări, iar planul nostru este să mărim capacicatea de producţie”, a transmis Kirill Dmitirev, şeul fondului de investiţii RDIF.

Acesta a mai precizat că ţări din America Latină, Orientul Mijlociu şi Asia şi-au manifestat interesul pentru noul vaccin.

Deocamdată, vaccinul dezvoltat de ruşi nu a trecut de faza a treia de testare, unde sunt implicaţi mii de participanţi pentru a verifica siguranţa şi eficienţa acestuia. Kirill Dimitriev a declarat că aceste teste vor avea loc în afara ţării, în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Numele Sputnik-V vine de la lansarea primului satelit din lume, al Uniunii Sovietice, în 1957, amintind de perioada când Rusia şi SUA luptau pentru a fi primele care dezvoltă programe cosmice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în această dimineaţă, că primul vaccin din lume împotriva noii infecţii cu coronavirus a fost înregistrat în Rusia. Totuşi, există critici care susţin că anunţul de lansare a primului vaccin din lume face parte dintr-un joc politic la nivel mondial.

Până în acest moment, Rusia nu a prezentat date ştiinţifice despre testare şi, implicit, date referitoare la siguranţa şi eficienţa acestuia.

Vezi şi

Cine nu se poate vaccina anti COVID-19. Vaccinul, interzis anumitor persoane

Dacă eşti asimptomatic şi boala nu a fost diagnosticată, poţi să te vaccinezi. În schimb, …

loading...