Foto: GETTY IMAGES

ANALIZĂ | Bogdan Teodorescu, despre criza din SUA: „George Soros este unul dintre sponsorii cunoscuţi şi asumaţi ai unor grupuri din spatele manifestaţiilor”

Analistul şi scriitorul Bogdan Teodorescu face o amplă radiografie a dimensiunii protestelor din SUA, vorbind despre avantajul pe care îl poate avea Trump în disputa cu democratul Biden, pe fondul violenţelor din Statele Unite în an electoral.

Teodorescu explică şi cum a schimbat moartea lui George Floyd agenda întregii Americi, fiind primul subiect care transcede pandemiei, afirmând că în SUA a avut loc o schimbare a agendei.

„Practic, asistăm la încă un capitol din această luptă a minorităţii negre din SUA, dar în acelaşi timp asistăm şi la o realitate a unei ţări tot mai divizată. (…) Practic, orice candidat la preşedinţie din SUA, fie că a învins sau a mâncat bătaie, toţi s-au referit la nevoia de a repara o ţară divizată. Bill Clinton care a ajuns preşedinte în anul 1992 după afacerea Rodney King, vorbea pe larg despre acest lucru. Spunea că dacă noi nu reuşim să ne înţelegem unul cu altul, toate teoriile şi programele politice dispar. America este o ţară divizată care o dată cu sosirea la putere a lui Trump s-a divizat şi mai tare. Eu nu sunt dintre cei care spun Trump este de vină. Trump are partea lui de vină, numai că există o realitate americană pe care ei nu au reuşit s-o rezolve. Ea conţine în interiorul ei elemente care se numesc: rasism, discriminare, tratarea inegală a cetăţenilor, inclusiv revolta împotriva acestor fenomene”, a spus Bogdan Teodorescu, potrivit Mediafax

Bogdan Teodorescu atinge şi problema alegerilor şi crede că violenţele de stradă sunt în beneficiul lui Donald Trump.

„Mulţi dintre reprezentanţii organizaţiilor de culoare sau ale democraţilor care militează împotriva lui Trump solicită oprirea violenţelor, fiindcă este destul de clar că această alunecare spre violenţă poate duce la costuri electorale pentru democraţi şi la avantaje electorale pentru Donald Trump. Afirmaţia pe care a făcut-o acum o zi dacă nu mă înşel că rolul lui este să apere cetăţeanul Statelor Unite şi proprietatea lui s-ar putea să devină mai legitimă decât chemarea furioasă şi corectă a minorităţii negre şi a celorlalţi care au fost şocaţi de gestul poliţistului care l-a sufocat să fie mai legitimă această apărare a proprietăţii.”

Teodorescu este de părere că protestele din SUA sunt justificate de uciderea lui George Floyd, însă evenimentele sunt manipulate de anumite grupuri de interese.

„Nu aş fi un om serios să spun că nu cred în asta. Nu poţi să nu crezi, sunt foarte multe dovezi. Din nefericire, „deep state”, inclusiv în România discuţiile despre Statul Paralel, au o dimensiune de realitate incontestabilă pe care niciun om întreg la cap nu le poate ignora şi o dimensiune ficţională- conspirativă care de multe ori omoară seriozitatea primei dezbateri. În acest moment, mie îmi este greu să spun cât anume din ce se întâmplă în SUA este deep state si cât anume este realitate, fiindcă genunchiul pe gâtul omului ăla l-am văzut cu toţii. (…) Faptul că cineva exploatează acest lucru este evident, dar se exploatează ceva ce există”.

Analistul vorbeşte şi dacă ceea ce se întâmplă acum în State este o consecinţă a „deep state”, dar şi de ce numele lui George Soros apare mai mereu în spatele unor proteste cu miză.

„George Soros este unul dintre sponsorii cunoscuţi şi asumaţi ai unor grupuri, în mare parte ale minorităţilor sau de protejare a drepturile omului, care au fost în spatele unora dintre manifestaţiile respective. (…) Şi în SUA la fel. Publicaţiile americane introduc această informaţiile despre grupurile Antifa şi altele celebre care sunt sponsorizate direct sau prin intermediari de organizaţiile lui George Soros. Nu am cum să neg sau să spun există sau nu există un complot, fiindcă nu am informaţii şi nu îmi place să vorbesc de pomană, dar spun un lucru: dacă nu există substanţă degeaba finanţezi! Dar substanţa există din nefericire”.

Analistul politic face o radiografie şi în ceea priveşte modul în care autorităţile au luptat cu epidemia de coronavirus. Acesta susţine că imaginea PNL s-au deteriorat de la începutul crizei.

„Cetăţeanul este mult mai interesat de felul în care supravieţuieşte decât de afirmarea unor valori, drepturi etc. Aşa sunt cetăţenii români. Venind o calamitate de genul aceste, având în faţă imaginea Chinei şi imaginea Italiei care este clar că au influenţat foarte rău cetăţenii români, este clar că cetăţeanul roman şi-a căutat siguranţa şi s-a adăpostit la umbra statului. Aşa se explică faptul că în prima perioadă, atât PNL-ul, cât şi Guvernul au avut un scor de susţinere mare pentru că cetăţeanul s-a simţit apărat de ei. Faptul că acum ne este uşor să uităm ziua de 1 Martie 2020 când vedeam sutele de cazuri din Italia, este ok, omenirea uită. Dar, de 1 martie lumea a fost speriată.”, încheie analistul politic.

Vezi şi

Ofertă de 100 de milioane de dolari pentru Donald Trump să își scrie biografia

Cărţile despre actualul preşedinte al Statelor Unite au fost bestseller-uri în ultimii patru ani. Acum, …

loading...