Bălţi de sânge pe trotuare // Forţele din Iran au tras cu muniţie de război în protestatari – FOTO, VIDEO

Forţele de ordine iraniene au tras cu muniţie de război şi gaze lacrimogene în manifestanţii care s-au strâns duminică la Teheran pentru a protesta faţă de doborârea unui avion de pasageri, potrivit unor înregistrări postate pe reţelele de socializare, relatează The Associated Press, preluat de Mediafax. Şeful Poliţiei de la Teheran neagă că forţele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor.

Înregistrări, trimise Centrului pentru Drepturile Omului din Iran şi verificate de The Associated Press, arată un grup de protestatari fugind după ce forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene.

O altă înregistrare arată o femeie care este cărată pe braţe de alte persoane, iar pe pământ se poate observa o dâră de sânge. Oamenii din jur se aud spunând că femeia a fost împuşcată în picior. „Sângerează non-stop”, afirmă o persoană.

Fotografii şi înregistrări video arată bălţi de sânge pe trotuare. Hossein Rahimi, şeful Poliţiei de la Teheran, a negat că forţele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor, spunând că „poliţia a tratat cu răbdare şi toleranţă oamenii care s-au strâns” pentru a manifesta. Şeful Poliţiei de la Teheran neagă că forţele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor.

Însă ordinea la proteste nu a fost asigurată doar de poliţie, pe străzi fiind prezenţi şi membri ai Gardienilor Revoluţiei. Cu ocazia protestelor din Iran, din luna noiembrie, soldate cu peste 300 de morţi, Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost acuzat că deschis focul asupra demonstranţilor.

Mii de persoane au protestat duminică faţă de doborârea avionului, scandând sloganuri împotriva ayatollahului Ali Khameneni, liderul suprem al Iranului. Violenţe au izbucnit în Piaţa Azadi din Teheran, iar forţele de ordine au utilizat gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, potrivit The New York Times.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Vezi şi

Donald Trump l-a numitpe generalul iranian asasinat, Qassem Soleimani, „fiu de căţea” – VIDEO

Preşedintele american Donald Trump l-a numit pe generalul iranian Qassem Soleimani „fiu de căţea”, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...