Beijningul nu va permite ca Hong Kong să se desprindă de China: Orice formă de secesionism „va fi zdrobită”

Presa chineză de stat a anunţat luni dimineaţă că Hong Kong este o parte a Chinei care nu poate fi separată de această ţară, iar orice formă de secesionism „va fi zdrobită”, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Anunţul făcut în presă vine la doar o zi după ce mii de persoane au manifestat în faţa Consulatului Statelor Unite de la Hong Kong pentru a cere Washingtonului ajutor pentru readucerea democraţiei în această metropolă.

Publicaţia China Daily a anunţat că manifestaţiile de duminică reprezintă o dovadă că entităţi străine se află în spatele acestor proteste şi a avertizat că protestatarii ar trebui „să înceteze să pună la încercare răbdarea Guvernului central”.

Mai mulţi oficiali chinezi au acuzat forţe străine că încearcă să creeze haos în Hong Kong.

„Hong Kong este o parte inseparabilă a Chinei, iar aceasta este linia de care nimeni nu ar trebui să treacă, nici protestatarii, nici forţele străine care îşi joacă jocurile murdare”, se arată într-un editorial publicat de China Daily.

„Protesele din Hong Kong nu sunt despre drepturi sau despre democraţie. Ele sunt rezultatul ingerinţelor străine. Să fie clar că secesionismul sub orice formă va fi zdrobit”, se arată în material.

La rândul său, agenţia de ştiri Xinhua a anunţat că statul de drept trebuie respectat, iar Hong Kong ar putea să aibă foarte multe de pierdut dacă protestele vor continua.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de peste trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Vezi şi

Analiză Wall Street Journal / Şase luni care au zdruncinat lumea

Criza pandemiei, creşterea ratei şomajului, protestele din Statele Unite şi fluctuaţiile majore de pe pieţele …

loading...