SPIONAJ | Ce i-au oferit agenții secreți chinezi unei angajate a Departamentului american de Stat. Mita includea vacanţe, un apartament mobilat, un laptop, un telefon şi o remuneraţie lunară

Candace Claiborne, o fostă angajată a Departamentului american de Stat, a fost condamnată la 40 de luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 40.000 de dolari întrucât a oferit informaţii neclasificate agenţilor secreţi chinezi în schimbul unor sume mari de bani, relatează postul Fox News, citat de Mediafax.

Claiborne, care deţinea o autorizaţie de securitate ce îi oferea acces la informaţii strict confidenţiale, a început să lucreze în 1999 ca specialist în management în cadrul Departamentului de Stat. În această calitate a fost detaşată la Bagdad, Khartoum, iar ulterior la Beijing şi Shanghai.

Autorităţile americane au prezentat dovezi ample despre legăturile dintre Claiborne şi doi agenţi de informaţii chinezi, inclusiv e-mailuri, mesaje text şi cel puţin un mesaj vocal. Unele dintre documentele pe care le-a împărtăşit cu agenţii au inclus strategii economice ale SUA şi informaţii privind vizite ale demnitarilor din cele două ţări.

De-a lungul a peste cinci ani, agenţii chinezi i-au oferit lui Claiborne sume mari de bani, şcolarizarea la o şcoală de modă din China, vacanţe, un apartament mobilat, un laptop, un telefon şi o remuneraţie lunară.

O parte din daruri i-au fost date direct lui Claiborne, iar altele unor membri apropiaţi ai familiei sale.

Judecătorul districtual Randolph Moss a specificat că informaţiile oferite de Claiborne nu erau clasificate, însă infracţiunea comisă de aceasta este „o infracţiune cu adevărat gravă, o trădare a angajatorului ei şi o trădare a ţării sale”.

La rândul ei, Claiborne a declarat că îi pare rău pentru faptele comise. „Mi-am pierdut slujba, reputaţia şi încrederea guvernului. Am făcut o greşeală teribilă şi acum plătesc preţul”, a mai spus condamnata.

Vezi şi

Cât de sigură e populara aplicaţie FaceApp, produsă de o companie din Rusia

Aplicaţia FaceApp, care le permite utilizatorilor să-şi modifice chipul în fotografii, făcându-i mai tineri, mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.