Bulgaria, în Schengen şi zona euro înaintea României? Liderul grupului PPE face lobby pentru vecinii de la sud de Dunăre – Reacții

Manfred Weber, lider al grupului PPE şi candidat la preşedinţia Comisiei Europene, a îndemnat la primirea Bulgariei în Schengen şi zona euro, relatează presa bulgară, care mai precizează că Bulgaria ar putea fi inclusă începând din luna mai în zona aeriană a Schengen.

Manfred Weber ar fi făcut această afirmaţie la o întrevedere recentă cu Ţvetan Ţvetanov, şeful Comisiei pentru afaceri interne din Parlamentul de la Sofia.

Surse de la Bruxelles, citate de cotidianul Telegraf, relatează că urmează ca peste şase luni să fie eliminate controalele pentru cetăţenii bulgari în aeroporturi, în timp ce controalele la frontierele maritime şi terestre urmează să fie menţinute. Ţvetan Ţvetanov a confirmat aceste informaţii la postul bTV, potrivit agenţiei de ştiri BTA, citată de Mediafax.

Această evoluţie a fost posibilă după ce Olanda, care se opunea aderării Bulgariei la Schengen, şi-a reconsiderat poziţia.

Ţvetanov a declarat că a participat împreună cu premierul bulgar Boiko Borisov la mai multe întrevederi cu şeful Guvernului de la Haga, Mark Rutte, tema discuţiilor fiind aderarea Bulgariei la Schengen.

Europarlamentarul PPE Daniel Buda: „Noapte bună, PSD-ALDE!”

Reacţiile din partea României nu s-au lăsat așteptate. Guvernul de la București este acuzat că împinge țara la marginea prăpastiei Uniunii Europene, în timp ce Bulgaria face pași importanți în procesul de aderare la Zona Schengen

Daniel Buda

„La auzul acestei vești nu poți să spui altceva decât că bulgarii sunt norocoși că au ales un Guvern care se preocupă cu adevărat de prioritățile naționale și că românii sunt ghinioniști pentru că au în fruntea țării o gașcă de șmecheri, preocupați doar de propriile interese. Cine mai spune că Bulgaria este cea mai săracă, mai subdezvoltată sau mai coruptă țară din Uniunea Europeană, este invitat să privească cu atenție la România. De doi ani de zile, țara noastră este corigentă la multe capitole, în mod special la cele care privesc angajamentele noastre față de Uniunea Europeană. În timp ce bulgarii construiesc autostrăzi și drumuri expres cu fonduri europene, noi circulăm pe drumuri de pământ sau, în cel mai fericit caz, așteptăm 5 sau 10 ani pentru finalizarea unor tronsoane de câțiva kilometri de autostradă care, și aceia, ajung să se surpe sub roțile autovehiculelor. Mai mult, dăm cu piciorul la 150 de milioane de euro fonduri aprobate de Comisia Europeană pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență pentru că scopul actualilor guvernanți este acela de a-i condamna pe români la moarte”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), președintele PSD Cluj.

Acesta consideră că, „în timp ce Bulgaria face pași serioși pentru aderarea la Zona Schengen și Euro, românii sunt gazați și bătuți în piețele publice pentru că au curaj să se răscoale împotriva Guvernului care acum vrea să la restricționeze și dreptul la muncă în statele UE”.

Europarlamentarul a relatat că, în primul semestru al anului 2018, Bulgaria a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene, moment în care a gestionat cu succes cele mai importante dosare de la nivel european, fiind lăudați la momentul de bilanț pentru seriozitatea și profesionalismul de care au dat dovadă. Mai mult, în cele 6 luni, Guvernul bulgar a știut să readucă în atenția factorilor de decizie de la nivel european cele mai importante obiective ale sale: aderarea la Spațiul Schengen și la Zona Euro.

„Vedem astăzi că acele obiective sunt însoțite și de acțiuni concrete care generează rezultate, ceea ce înseamnă că Bulgaria va adera la Zona Schengen mult mai repede decât România. În schimb, țara noastră va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019, neavând până în acest moment nicio foaie de parcurs clară cu privire la obiectivele europene sau naționale. Mai mult, ne va fi rușine nouă, ca români, când îi vom vedea la masa deciziilor pe actualii guvernanți și ne vom ruga să nu ne facă de rușine, așa cum o fac la fiecare deplasare în străinătate. Este din ce în ce mai evident faptul că singurul obiectiv al Guvernului PSD-ALDE este acela de a împinge România la marginea prăpastiei Uniunii Europene, de unde cu greu ne mai putem redresa”, a precizat Daniel Buda.

Vezi şi

Confesiunile unei stewardese de lux. Ce se petrece la bordul avioanelor cu care zboară milionarii

Stewardesa Kimberly Benton lucrează în industria aviatică de aproape nouă ani şi spune că pasiunea …