Klaus Iohannis / © European Union 2018 - Source : EP

LIVE | Iohannis, discurs în Parlamentul European despre viitorul UE în viziunea României. Ce a spus președintele

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă marţi, la Strasbourg, la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, în cadrul căreia a susţinut o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul UE.

Şeful statului român a afirmat marţi, în plenul Parlamentului European, că „Europa cu două viteze” nu este o soluţie, iar Europa trebuie să arate că este unită şi nu lasă niciun cetăţean în urmă, relatează Mediafax.

„Este un privilegiu să mă aflu în Parlamentul European. Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la dezbaterea privind viitorul UE. Uniunea a fost marcată de provocări multiple care ne-au testat unitatea, de la criza economică, a migraţiei, atacurile teroriste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să înveţe să se adapteze din mers. Ne uneşte identitatea europeană, bazată pe principii, valori, iar aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate şi repuse în valoarea, pentru că universalitatea valorilor stă în caracterul lor regerenator”, a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European.

Preşedintele a declarat că este nevoie de o Europa cu o singură inimă, care nu lasă niciun cetăţean în urmă.

„Parcurgem un nou capitol. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pengtru calea europeană comună în eforturile de consolidare a propiectului european. Cheia centrală trebuie să rămână unitatea.Uniunea Europeană este un proieect evolutiv, noile realităţi impun o dezvoltare şi în niciun caz o repunere în discuţie a principiilor fundamnetale. O Uniune puternică nu avem nevoie să fie creată în detrimentul unităţii. Avem nevoie de o Uiune care nu lasă în spate niciun cetăţean european. Din acest punct de vedere o Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluţie”,a mai spus Iohannis.

Participarea preşedintelui României la acest eveniment are loc în contextul seriei de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitaţi şefii de stat şi guvern din statele membre ale Uniunii.

”Această iniţiativă a fost lansată în ianuarie 2018 şi va continua până la sfârşitul mandatului actualului Parlament European, în mai 2019. În cadrul dezbaterii din plen, vor mai susţine intervenţii preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum şi liderii grupurilor politice din Parlamentul European”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Vezi şi

Ai telefon Huawei? Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la Android

Compania americană Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la unele actualizări ale sistemului de operare …