foto timponline.ro

ANALIZĂ | Referendumul pentru redefinirea familiei redefinește clasa politică. PSD și PNL, principalii perdanți

Cristi Hrițuc, consultant politic cu experiență în campaniile electorale din România și Republica Moldova, a analizat pe blogul său efectele politice ale referendumului pentru redefinirea familiei:

PSD este unul din pierzători. Referendumul a fost folosit de către partidele pro-referendum și ca un test înainte de alegerile euro-parlamentare. Vedem că mobilizarea a fost sub așteptări, iar acest lucru spune multe despre starea de spirit din interiorul PSD. Rețelele lor au funcționat prost și chiar dacă Liviu Dragnea a chemat la sediul partidului președinții de filiale pentru a-i organiza, se pare că acest lucru nu a funcționat. Norma obligatorie dată de la sediul central nu a putut fi realizată și asta în condițiile în care în rural, social democrații au cea mai mare forță.

Chiar dacă PSD a fost de la început alături de Coaliția pentru Familie, chiar dacă a fost principalul susținător al ideii de referendum și schimbare a Constituției, social democrații nu vor fi principalii pierzători ai zilei de azi. Momentan, este greu de făcut o corelație între eșecul de la referendum și faptul că electoratul PSD a stat acasă azi, doar ca să arate în acest fel că este nemulțumit de guvernarea social democrată.

Principalii perdanți ai zilei sunt liberalii. Asta și pentru faptul că au avut din nou o atitudine duplicitară de-a lungul vremii, pe această temă, de la semnarea protocolului cu Coaliția Pentru Familie, în vederea susținerii referendumului și până la declarații împotrivă, de la votul lăsat la liber în Senat și până la o campanie furibundă a câtorva lideri.

Liberalii au reușit să aibă în discurs idei de genul ”nu ne dictează nouă Europa ce să facem” (ziua votului din Senat), iar Ludovic Orban a încurajat în ultimele zile prezența la vot.

PNL este partidul care a pariat pe conservatorism în ultimul an, renunțând la ”liberalism” și indiferent cât se chinuie liderii tineri precum Ovidiu Raetchi să atragă atenția asupra acestui lucru, partidul se desparte din ce în ce mai tare de un electorat care l-a susținut în ultimii ani.

Poate ar fi momentul ca Ludovic Orban să își dea demisia. Este principalul vinovat de faptul că PNL s-a asociat cu acest referendum, mai ales că nu a avut inteligența necesară să fie mai puțin vizibil în această campanie. Nu știu dacă cineva l-a păcălit și acesta a crezut în ideea că PNL poate arăta electoratului că este adevăratul partid conservator din România, dar cert este un lucru și se vede cu ochiul liber. Electoratul educat din urban își manifestă din ce în ce mai deschis repulsia față de PNL și se îndreaptă spre USR.

Liberalii au reușit să arate, din nou, ca partidul oamenilor vechi, incapabili să înțeleagă ce își dorește electoratul din urban și nu pare deloc diferit de PSD.

Așa cum spuneam, Ludovic Orban ar trebui să se gândească la demisie. Din păcate însă, tabăra contestară a acestuia, care ar putea prelua conducerea, este la fel de slabă.

Dacă PSD va putea trece peste acest eșec, aruncând imediat cu promisiuni, schimbând repede agenda zilei în plan media. Dacă electoratul din urban nu avea prea multe pretenții la poziționarea acestui partid, pe această temă, acest lucru nu este valabil și pentru liberali.

PNL va rămâne cu o pată mare pe imaginea sa. A reușit, în cele din urmă, să își bată joc de ”liberalism” și asta se va vedea în alegerile ce vor urma.

Despre USR? Felicitări pentru curaj! Felicitări pentru modul cum s-au organizat. Pentru un partid nou, faptul că a reușit să aibă 12.000 de reprezentanți în secții, capabili să vegheze și să oprească eventualele fraude, este de asemenea un lucru de lăudat. Au știut să creioneze imaginea că sunt singurii reprezentanți ai celor care nu sunt de acord cu acest referendum și acest lucru a fost o poziționare extrem de curajoasă. Este al doilea succes după inițiativa, fără penali în funcții publice.”

Vezi şi

Robbie Williams nu a putut să iasă din casă timp de trei ani. Care este motivul – VIDEO

Cântăreţul Robbie Williams n-a putut să iasă din casă timp de trei ani din cauza …