Rusia îşi arată muşchii. Cele mai ample exerciţii militare de după Războiul Rece

Rusia a demarat exerciţiile militare Vostok-2018, la care participă peste 300.000 de militari, inclusiv forţe din China şi Mongolia, urmând ca acestea să fie cele mai ample manevre militare de după 1981, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, informează agenţiile de ştiri Tass şi Dpa, preluate de Mediafax.

Exerciţiile au loc în perioada 11-17 septembrie şi se desfăşoară în estul Siberiei şi Orientul Îndepărtat rus.

Participare Chinei la aceste exerciţii exemplifică o extindere generală a colaborării cu Rusia ca aliat, a transmis Kremlinul.

Rusia şi China sunt fondatoare ale alianţei economice şi de securitate Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, creată în anul 2001.

Menţinerea capabilităţilor defensive ale Rusiei este „justificată, necesară şi nu există o alternativă” în condiţiile în care puterile rivale sunt „în mod frecvent destul de agresive şi neprietenoase”, a declarat luna trecută Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Anul trecut, Rusia a efectuat o serie de exerciţii militare în vestul ţării, stârnind temeri în NATO că Moscova ar putea pregăti strategii de invazie, în mod specific a fostelor republici sovietice din zona baltică, Estonia, Letonia şi Lituania.

Vezi și

Scenariu de război: NATO va desfăşura 300.000 de oameni pe flancul său estic pentru a preveni un atac rusesc din direcţia Belarus şi Kaliningrad

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, …