foto New York Post

Emmanuel Macron: Europa nu se poate baza pe SUA pentru securitatea sa

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a transmis ambasadorilor Franţei pe care i-a convocat intr-o şedinţă la Paris, că Europa „nu se mai poate baza“ pe SUA pentru securitatea sa, informează CNN, citat de Mediafax.

„Depinde de noi astăzi să ne asumăm responsabilităţile şi să garantăm propria noastră securitate şi astfel să avem suveranitatea europeană”, a spus Macron.

De la alegerea sa în 2016, preşedintele american Donald Trump s-a distanţat de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, provocând un consens privind pacea şi securitatea în Europa după al doilea război mondial.

Macron a spus că doreşte să vadă o regândire completă a modului în care Europa se va apăra pe viitor.

„Vreau să lansăm o revizuire exhaustivă a securităţii noastre cu toţi partenerii europeni, care include Rusia”, a adăugat el.

Apelul lui Macron la o mai mare cooperare militară europeană răspunde comentariilor recente ale ministrului german de externe Heiko Maas.

Maas a cerut săptâmâna trecută ca Europa să „ia o parte egală din responsabilitate” şi să „formeze o contragreutate” pentru pentru WAshington, pentru a detensiona relaţiile dintre UE şi SUA.

Preşedintele francez a criticat de asemenea Uniunea Europeană, spunând că „plătim preţul a câteva decenii de Europă slabă”, adăugând că eforturile trebuie să fie duble.

În ceea ce priveşte Siria, Macron a spus că susţinerea preşedintelui Bashar al-Assad ar fi o „greşeală gravă”, dar suveranitatea ţării ar trebui respectată, „permiţând poporului sirian să se exprime”.

Vezi și

Cum ajută China „flotele fantomă” din Rusia şi Iran să fenteze sancţiunile occidentale și să își vândă petrolul

China a ajutat Rusia şi Iranul să evite sancţiunile occidentale asupra exporturilor de petrol, potrivit …