Liviu Dragnea / foto rfi.ro

Dragnea: PSD în primul rând trebuie să-şi vină în fire

Liviu Dragnea a declarat, duminică, la o emisiune tv, că luni sau cel târziu marţi va răspunde la întrebarea privind o posibilă candidatură pentru atribuţiile de lider PSD, menţionând că, dacă va cere colegilor încrederea, va fi pe o perioadă „strict limitată”, anume până la organizarea congresului, informează Mediafax.

Dragnea a fost întrebat, într-o emisiune a postului Antena 3, cum a primit retragerea lui Ponta din funcţia de preşedinte al PSD.

„Am primit-o foarte rău (…). Eram într-o zonă în care nu mă uitam la televizor, era duminică după-amiază, nu eram pe internet, m-a sunat cineva şi mi-a zis. (…) Nu s-a consultat cu mine, noi am avut mai multe discuţii de când a fost să-şi opereze genunchiul la Instanbul, era foarte frământat şi îl înţeleg, a avut motivele dumnealui… eu cred că a făcut o greşeală”, a spus el.
Potrivit lui Dragnea, „în partid s-a produs o oarecare tulburare cu acest gest”. „Totuşi, e preşedintele PSD, cel mai mare partid din România, un partid stabil, organizat, aşezat, care are nevoie de o conducere fermă şi foarte clară, este un partid care trebuie condus cu foarte multă rigoare şi predictibilitate”, a continuat el.

„Am văzut şi eu o parte din declaraţiile colegilor mei în ultima săptămână. Cred că, la Comitetul Executiv Naţional, PSD în primul rând trebuie să-şi vină în fire… în primul rând să vorbim normal, să se dea la o parte orice patimă, pentru că noi de fapt nu avem miza unui scaun anume, ci a stabilităţii acestui partid, pentru că nu mai este o afacere numai a PSD, revin la contextul regional, un PSD stabil şi un PNL care ar trebui să devină stabil ar da o stabilitate acestei ţări”, a mai susţinut el.
Dragnea a afirmat că PSD trebuie să stabilizeze şi să întărească conducerea partidului.

„Oamenii din teritoriu aşteaptă foarte rapid o stabilizare a conducerii, să spună care este linia, să vadă că PSD este condus în continuare, să aibă garanţia că această conducere păstrează guvernarea cu Victor Ponta prim-ministru. (…) E nevoie urgentă de certitudine şi de fermitate la vârful partidului şi de un plan de acţiune concret (…). Alegerile locale de la anul vor fi un moment politic foarte important, cu efecte la alegerile parlamentare (…). Este nevoie de o conducere care să dea vigoare şi siguranţă partidului”, a adăugat el.

„Avem o problemă, nu putem să fim ipocriţi, dar indiferent cât de mare este problema, cea mai mare greşeală a unor colegi, pe care am văzut-o în ultimele zile, a fost ca această problemă să fie tratată cu foartă multă adrenalină, patimă şi cu declaraţii care mai de care mai spectaculoase, unele iresponsabile, pentru că niciodată nu ajungi la o soluţie în felul acesta”, a mai susţinut Dragnea.

Întrebat pentru ce poziţie în partid ar putea să se prezinte în faţa colegilor, la CExN, Dragnea a menţionat că răspunsul la această întrebare şi la solicitări venite din rândul colegilor săi îl va da luni sau cel mai târziu marţi, după ce îşi finalizează toate analizele.

Solicitat să precizeze dacă vede posibil să ocupe o nouă funcţie executivă în partid, dată fiind condamnarea de la ICCJ, Dragnea a răspuns: „Acesta este un subiect important. Pe de altă parte, PSD se află într-o situaţie specială acum, unde se pot adopta măsuri speciale pe perioade limitate, o perioadă tranzitorie. Dacă o să fiu implicat în aşa ceva şi dacă o să cer colegilor mei încrederea pentru aşa ceva, va fi pe o perioadă strict limitată, şi anume până la organizarea congresului”.

„Ce este foarte important, ca după Comitetul Executiv de miercuri să ieşim limpezi, coerenţi şi cu fermitate”, a adăugat el.
Dragnea a mai spus că el poate să facă echipă cu aproape oricine din PSD.

„Eu vreau să fac echipă cu oricare, indiferent din ce poziţie. (…) După Comitetul Executiv, oricum ar fi, trebuie făcută o echipă, pentru că PSD nu e un partid care poate fi condus de un singur om”, a arătat Dragnea.
El a mai spus că nu se poate discuta de preşedinte interimar al PSD, pentru că o astfel de funcţie nu există în Statut.

„La CExN se poate discuta de preluarea interimară a unor atribuţii pe o perioadă limitată. Preşedintele dându-şi demisia, cineva din partid, stabilit de CExN, poate să preia aceste atribuţii, dar funcţia de preşedinte interimar în statut nu există”, a precizat Dragnea, menţionând totodată că funcţia de preşedinte PSD poate fi ocupată doar în urma Congresului.

„Atribuţiile care au rămas deocamdată preluate de Rovana Plumb ca preşedinte al Consiliului Naţional, CExN poate hotărî două lucruri: să fie exercitate în continuare de Rovana Plumb sau exercitate în continuare de altcineva”, a susţinut el.

Întrebat dacă nu ar urma să se ia în discuţie miercuri, la CExN, şi problema stabilirii datei congresului, Dragnea a spus că dezbaterea poate exista, dar decizia pe acest subiect, statutar, aparţine Consiliului Naţional.

El a opinat că sunt trei variante posibile pentru organizarea congresului PSD: noiembrie 2015, februarie 2016 sau după alegerile parlamentare.

Liviu Dragnea a mai spus că are sentimente de prietenie faţă de Victor Ponta, dar a arătat că l-a supărat faptul că acesta nu l-a anunţat în legătură cu retragerea din funcţia de preşedinte al PSD.

„Asta nu m-a dezamăgit, m-a supărat (…). Eu vorbesc de o relaţie de camaraderie cu Victor Ponta de cinci ani jumate, în care eu şi cu gândul şi cu fapta am fost lângă el (…). Pentru el simt prietenie, sunt supărat că a făcut gestul ăsta şi că nu mi-a dat şi mie şansa, cred că nu a dat-o nimănui, să discute şi să-l facă să înţeleagă că nu e bine să-şi dea demisia, nici pentru el, nici pentru partid, nici pentru guvern, nici pentru ţară până la urmă, dar, dincolo de asta, te poţi supăra pe un prieten, dar prietenia rămâne, nu e un sentiment care se evaporă la o supărare de genul ăsta. (…) Eu îl înţeleg, Victor trece printr-o perioadă foarte grea şi nu mai este foarte, foarte stabil şi îl înţeleg (…), n-am o problemă cu Victor Ponta eu”, a mai spus Dragnea.

Vezi şi

Iese Dragnea din pușcărie? Aviz favorabil pentru eliberarea fostului președinte PSD

Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Rahova a dat aviz favorabil pentru ieşirea din …

loading...