Acasă / Ştiinţă & Tehnologie / VIDEO | Imagini spectaculoase cu staţia spaţială chineză care s-a prăbuşit necontrolat pe Pâmânt

VIDEO | Imagini spectaculoase cu staţia spaţială chineză care s-a prăbuşit necontrolat pe Pâmânt

Staţia spaţială chineză Tiangong-1, care era aşteptată de mai multe zile să cadă pe Pământ, a reintrat în atmosferă luni dimineaţă, la ora Chinei 08.16 (ora României, 03.16), deasupra Pacificului de Sud, au informat surse din Statele Unite şi China, relatează site-ul postului BBC, preluat de Mediafax.

Staţia Tiangong-1 a fost plasată pe orbită în 2011 şi şi-a încheiat misiunea după cinci ani. Beijingul a anunţat din 2016 că a pierdut contactul cu staţia Tiangong-1 şi că nu îi poate controla traiectoria.

China a trimis un alt laborator spaţial, Tiangong-2, în orbită în septembrie 2016, pentru a reuşi să îşi atingă obiectivul său de a avea o staţie spaţială echipată până în 2022.

Autorităţile chineze au declarat anterior că este puţin probabil ca modulul spaţial de aproximativ opt tone să provoace daune atunci când se va prăbuşi pe Terra, iar dezintegrarea sa în atmosferă va oferi un spectacol „splendid”, asemănător cu o ploaie de meteoriţi.

ESA a explicat că vremea mai calmă a spaţiului a determinat încetinirea cu care coboară fragmentele staţiei dezafactate, deoarece fluxul de particule solare nu a crescut densitatea atmosferei superioare, aşa cum era de aşteptat. O asemenea creştere a densităţii ar fi condus nava spaţiala mai devreme pe Pământ, a spus autoritatea spaţială a Europei.

Nu este cazul ca „oamenii să îşi facă griji”, a declarat China Office Manned Space Engineering (CMSEO), pe contul său social media WeChat.

Astfel de nave spaţiale „nu se prăbuşesc în Pământ înfricoşător ca în filmele SF, ci se transformă într-o splendidă ploaie de meteoriţi şi se împrăştie pe cerul înstelat în timp ce se îndreaptă spre Pământ”, a spus acesta.

Căldura şi fricţiunea vor face ca structura principală să ardă sau să explodeze, iar aceasta să se dezintegreze la o altitudine de aproximativ 80 de kilometri. Cele mai multe fragmente se vor disipa în aer şi o cantitate mică de resturi va cădea relativ încet înainte de a ateriza peste sute de kilometri pătraţi, cel mai probabil în ocean, care acoperă mai mult de 70% din suprafaţa Pământului.

Vezi şi

Pălăria purtată de Harrison Ford în filmul Indiana Jones, vândută la licitaţie cu o sumă colosală

Aproape 400.000 de lire s-a plătit pentru pălăria purtată de Indiana Jones (Harrison Ford) care …