Campanie pentru oprirea Brexit-ului

Personalităţi publice, politicieni şi grupuri pro-UE din Marea Britanie au lansat duminică o campanie pentru organizarea unui „vot al poporului” asupra acordului de Brexit, îndemnând cetăţenii să nu-i lase doar pe politicieni să decidă această chestiune, informează site-ul agenţiei Dpa, citat de Mediafax.

Parlamentari anti-Brexit, inclusiv din partea Partidului Conservator, condus de premierul Theresa May, au participat la manifestaţia de la Londra, în cadrul căreia a fost lansată campania Votul Poporului (People’s Vote).

Actorul Patrick Stewart s-a numărat printre personalităţile publice care au participat la eveniment. Stewart a declarat că scopul campaniei nu este de a cere un al doilea referendum, ci de a avea „o altă şansă de a vedea care vor fi termenii acestui divorţ”.

„Pe măsura trecerii timpului (…) informaţiile pe care le primim despre termenii şi condiţiile acestei separări sunt destul de diferite de termenii şi condiţiile despre care s-a vorbit cu atâta uşurinţă în timpul campaniei din 2016”, a declarat actorul pentru postul BBC.

Principalele două formaţiunii politice din Marea Britanie, Partidul Conservator şi Partidul Laburist, au transmis în mai multe rânduri că este exclusă posibilitatea unui nou referendum privind ieşirea Regatului Unit din UE.

Recent, un fost angajat al Cambridge Analytica a dezvăluit că firma a folosit o aplicaţie creată de un cercetător ruso-american născut în Republica Moldova pentru a colecta date personale a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook şi pe care le-ar fi folosit ulterior pentru a încerca să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA, în anul 2016, şi referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

Vezi și

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Naţională, acuzat de legături cu Kremlinul. Cum au reacționat oamenii lui Marine Le Pen

Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii …