Sfatul nutriţionistului: Care tip de pâine este cea mai sănătoasă

Pentru a afla care este tipul de pâine pe care ar trebui să îl incluzi în regimul alimentar de viață și cum faci față avalanșei de E-uri, trebuie să citeşti aceste recomandări făcute de medicii nutriționiști.

Pâinea din făină integrală este varianta cea mai sanogenă (care promovează sănătatea – n.red.), având în vedere că este o sursă excelentă de fibre alimentare, carbohidraţi. Făina integrală se obţine din măcinarea bobului întreg de grâu, deci va conţine toate părţile componente ale acestuia: tărâţe, germeni şi endosperm, care, în mod normal, sunt îndepărtate în procesul de prelucrare pentru panificaţie.

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică spune că pâinea din făină integrală are multe avantaje deoarece fibrele alimentare ce se regăsesc în aceasta sunt esențiale în scăderea colesterolemiei, iar prin proprietăţile pe care le deţin pot preveni bolile cardiace, digestive, de tipul constipaţie, diverticuloză. De asemenea, pâinea integrală este bogată în vitamine, minerale şi hipocalorică, comparativ cu pâinea albă, iar mineralele precum magneziul, seleniul, cuprul şi manganul pot ajuta la protejarea organismului de unele tipuri de cancer.

Specialiștii spun că pâinea albă este obţinută din făină rafinată, adică grâul trece printr-un proces de măcinare care are ca rezultat îndepărtarea invelişului extern al bobului. Din punct de vedere nutriţional, efectele procesului de rafinare sunt dezastruoase, deoarece se pierd vitamine, în special cele din complexul B, fibre, minerale. Astfel, conform descopera.ro, pâinea albă este bogată din punct de vedere caloric.

În concluzie, pâinea de secară (pâinea din făină integrală de secară) are foarte multe efecte benefice pentru sănătate.

sursa

Vezi și

De ce nu e bine să bei cafea dimineață

Deși cele mai multe persoane preferă să-și înceapă diminețile cu o cană fierbinte de cafea, …