Acasă / Focus / Turcia solicită Statelor Unite să excludă miliţia kurdă siriană YPG din alianţa împotriva Stat Islamic

Turcia solicită Statelor Unite să excludă miliţia kurdă siriană YPG din alianţa împotriva Stat Islamic

Ankara a cerut, joi, Statelor Unite să excludă miliţia kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) din alianţa de forţe insurgente siriene care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, informează agenţia de ştiri Reuters, citată de Mediafax.

„Am cerut ca această relaţie să fie încheiată, vreau să spun că dorim să pună capăt în totalitate sprijinului acordat aripii siriene a PKK, YPG”, a declarat ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la o zi după întâlnirea cu secretarul american al Apărării, Jim Mattis, în marja unei reuniuni NATO.

„Am cerut ca această structură să fie eliminată din SDF”, a spus oficialul turc, făcând referire la Forţele Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii kurde şi arabe care luptă împotriva militanţilor Stat Islamic.

Ankara consideră grupările kurde siriene susţinute de Statele Unite drept aliate cu mişcarea insurgentă separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de Turcia, SUA şi UE.

Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a ajuns joi în Turcia, unde efectuează o vizită de două zile în care urmează să discute o serie de chestiuni ce afectează relaţiile dintre cele două ţări membre NATO.

Vezi şi

Juncker clarifică situația: Acordul pentru Brexit nu va fi renegociat

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis Marii Britanii că trebuie să exprime clar ceea …