Acasă / Securitate & Intelligence / Liderii UE au căzut de acord: Apărarea comună este „misiunea exclusivă” a NATO

Liderii UE au căzut de acord: Apărarea comună este „misiunea exclusivă” a NATO

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic şi Uniunea Europeană au convenit că apărarea comună este „misiunea exclusivă” a NATO, a anunţat joi secretarul american al Apărării, James Mattis, relatează site-ul televiziunii France 24, citat de Mediafax.

„Este o înţelegere clară pentru includerea în documentele UE a faptului că apărarea comună este o misiune exclusivă a NATO. Avem suficientă rigoare în discuţiile politice pentru a menţine efortul UE, de exemplu în privinţa mobilităţii militare”, a spus Mattis, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.

Miercuri, miniştrii Apărării din statele membre ale NATO s-au întâlnit la Bruxelles cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, pentru a discuta despre planul Blocului comunitar de a dezvolta noi echipamente militare şi de a îmbunătăţi cooperarea.

Secretarul american al Apărării a mai precizat că discuţiile au fost „foarte sincere”, adăugând că Uniunea Europeană „poate îmbunătăţi capacităţile comune de apărare în cadrul NATO”.

În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

PESCO are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene. Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre un echilibru în eforturile privind garantarea securităţii în Europa.

„Desfăşurate în mod corect, aceste eforturi pot contribui la o repartizare echitabilă a sarcinilor între Europa şi America de Nord. Este absolut lipsită de sens ideea că NATO şi UE vor începe să concureze”, a spus Stoltenberg.

Vezi şi

Juncker clarifică situația: Acordul pentru Brexit nu va fi renegociat

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis Marii Britanii că trebuie să exprime clar ceea …