comert
foto bakermckenzie.com

Banca Mondială anunţă finalul creşterii economice pe plan global

Creşterea economică la nivel global pare să atingă limita maximă, urmând să stagneze, expansiunea economică fiind limitată de factori demografici, de lipsa investiţiilor, de reducerea productivităţii şi de înăsprirea politicilor monetare, anunţă Banca Mondială (BM), potrivit Financial Times.

Producţia economică pe plan mondial a crescut cu 3% în anul 2017, în contextul în care economiile a peste jumătate dintre ţări au avut ritm accelerat, pe fondul relansării investiţiilor, productivităţii şi comerţului. Economia globală ar urma să menţină acest ritm de creştere până în anul 2020.

„Creşterea economică la nivel global va fi de 3,1% în 2018 după un an 2017 cu rezultate peste aşteptări, în contextul în care ritmul de relansare a investiţiilor, productivităţii şi comerţului continuă”, anunţă Banca Mondială (BM) în Raportul anual privind Perspectivele Economice Globale.

„În economiile avansate, creşterea economică urmează să devină moderată, la nivelul de 2,2%, în 2018, în contextul în care băncile centrale renunţă treptat la măsurile post-criză şi ritmul investiţiilor se stabilizează. În economiile emergente şi în cele aflate în dezvoltare, creşterea economică ar urma să se consolideze, atingând 4,5% în 2018, pe fondul continuării relansării activităţilor exportatorilor de produse de bază şi al stabilizării preţurilor”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Astfel, „creşterea economică mondială ar urma să aibă un ritm susţinut în următorii doi ani şi chiar să se accelereze în economiile emergente şi în dezvoltare, datorită relansării activităţilor exportatorilor de produse de bază. Chiar dacă pe termen scurt creşterea economică ar putea fi surprinzător de bună, perspectivele globale riscă să fie afectate de riscurile unor scăderi substanţiale, inclusiv cu posibilitatea unor probleme financiare, a intensificării protecţionismului şi tensiunilor geopolitice. (…) Atenţia ar trebui să se îndrepte acum spre implementarea unor politici structurale necesare pentru stimularea productivităţii pe termen mai lung şi pentru îmbunătăţirea standardelor de trai”, subliniază Banca Mondială.

„Acesta ar putea fi punctul maxim de creştere, conform raportului anual elaborat de Banca Mondială pe tema stării economiei mondiale. Problema cu care se confruntă lumea acum este că după ani de relansare economică ca urmare a crizei financiare din anul 2008, economiile cele mai avansate şi dezvoltate au adus la egalitate ritmul actual de producţie cu potenţialul de creştere economică”, notează cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

Vezi și

Veste importantă pentru românii care au bani la CEC Bank. Decizia băncii în legătură cu retragerile de numerar

CEC Bank continuă procesul de modernizare şi digitalizare, dezvoltând noi funcţionalităţi în cadrul aplicaţiei de …