Theresa May / foto Reuters

Serviciile secrete britanice au dejucat un complot pentru asasinarea Theresei May

Serviciile britanice de informaţii şi contraterorism au dejucat un complot pentru asasinarea premierului Theresa May, după ce doi bărbaţi au fost reţinuţi săptămâna trecută, potrivit unor surse citate de televiziunea Sky News, relatează site-ul publicaţiei The Independent.

Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat, marţi, că doi bărbaţi reţinuţi în data de 28 noiembrie au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni de terorism şi vor apărea, miercuri, în faţa unei instanţe din Westminster, informează Mediafax.

Suspecţii au fost identificaţi drept Naa’imur Zakariyah Rahman (20 de ani), care locuia în nordul Londrei, şi Mohammed Aqib Imran (21 de ani), din sud-estul oraşului Birmingham.

Potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, cei doi bărbaţi au plănuit instalarea unui dispozitiv exploziv improvizat în zona Downing Street, cu obiectivul direct de a o ucide pe Theresa May. Scotland Yard a refuzat să confirme oficial aceste informaţii.

Şeful serviciului britanic de informaţii MI5, Andrew Parker, ar fi informat guvernul de la Londra în privinţa acestei tentative, subliniind că mlitanţii Stat Islamic folosesc tot mai des mediile sociale pentru a încerca să comunice cu atacatorii din statele europene.

„Premierul a transmis mulţumiri pentru munca neobosită a personalului de la MI5 pentru combaterea ameninţării teroriste fără precedent. Miniştrii Cabinetului au aflat că Stat Islamic a suferit mari înfrângeri în Irak şi Siria, dar acest lucru nu înseamnă că ameninţarea a dispărut. Mai degrabă se răspândeşte în domenii noi, inclusiv prin tentativa de a încuraja atacuri în Marea Britanie şi în alte părţi prin propagandă pe mediile sociale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Theresei May.

Marţi, guvernul britanic a anunţat că nouă tentative de atentate teroriste au fost dejucate în ultimele 12 luni.

Vezi şi

Creşterea bitcoin a creat câţiva multimilionari. Cine sunte ei?

Pe 1 ianuarie 2017 valoarea unui bitcoin era de aproape 1.000 de dolari (997 de …