Raport: Crizele umanitare se vor acutiza în 2018

Crizele umanitare din întreaga lume se vor înrăutăți anul viitor, pe fondul continuării războaielor civile din Africa, a foametei în regiunile afectate de conflicte și a amenințării reprezentate de violențele islamiste, a prognozat ACAPS, un grup de reflecție cu sediul la Geneva, într-un raport publicat joi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Raportul ACAPS, organizație nonprofit care sprijină lucrătorii umanitari cu monitorizări zilnice și analize în 150 de țări, a examinat necesarul a 18 țări în 2018 și nu a găsit prea multe motive de bucurie, comentează agenția de presă britanică.

„Dacă 2017 nu a arătat bine, nici predicțiile pentru 2018 nu sunt mai bune: anul viitor, violența și insecuritatea vor spori în Afganistan, Republica Democrată Congo, Libia, Etiopia, Mali, Somalia și Siria”, a scris în raport directorul ACAPS, Lars Peter Nissen.

Anul viitor, Etiopia se va alătura Nigeriei de nord-est, Somaliei, Sudanului de Sud și Yemenului pe lista țărilor în care există risc de foamete, se menționează în raport, intitulat „Panoramă umanitară: O analiză a crizelor majore din 2018”.

În loc să aducă stabilitate, perspectiva alegerilor în Afganistan, Irak, Libia, Sudanul de Sud și Venezuela este de așteptat să exacerbeze tensiunile și să alimenteze violențele, mai scrie ACAPS în raportul său, adăugând că extremismul islamic va continua să provoace moarte și conflicte.

În ciuda înfrângerii Statului Islamic în principalele sale fiefuri din Irak, este de așteptat ca gruparea teroristă să continue atacurile improvizate în întreaga țară pentru a destabiliza guvernul, dar și să încerce să capete forță și resurse în sudul Libiei. La fel de probabil este și faptul că Statul Islamic va încerca să-și sporească prezența în regiunea Puntland din Somalia, afectând populația civilă și provocând ciocniri cu cel mai mare rival regional al său, Al Shabaab, ceea ce va spori caracterul letal al atacurilor SI.

Potrivit ACAPS, grupări armate islamiste ar urma să profite de retragerea trupelor guvernamentale din centrul Mali, căutând să obțină mai mulți recruți locali și o mai mare influență, în vreme ce, în Afganistan, talibanii își vor consolida fiefurile rurale, iar producția de opium va crește, sporind finanțarea pentru grupările armate.

Fragmentarea grupărilor armate în Republica Centrafricană este de așteptat să sporească violențele în această zonă, urmând ca un număr tot mai mare de refugiați să ajungă în Camerun și în Republica Democrată Congo, unde este puțin probabil ca președintele Joseph Kabila să părăsească puterea până în 2019, alimentând frustrările și protestele violente, se mai menționează în raport.

Într-un raport separat, organizația Famine Early Warning Systems Network, finanțată de SUA, a atras atenția că circa 76 de milioane de oameni din 45 de țări ar putea avea nevoie de asistență alimentară în 2018, ca urmare a conflictelor, a unei secete de 18 luni în Cornul Africii și a prognozelor meteo pentru primăvara viitoare în Africa, unde sunt anunțate mai puține ploi decât media obișnuită.

Vezi și

Ultima conversație purtată de Alexei Navalnîi cu fiica lui, înainte să fie arestat. „L-am îmbrățișat și mi-a spus: …”

Alexei Navalnîi s-a stins din viață la data de 16 februarie 2024, într-un lagăr din …