Acasă / Focus / Premierul israelian îndeamnă Europa să ia exemplul lui Trump

Premierul israelian îndeamnă Europa să ia exemplul lui Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită în UE, a declarat că se aşteaptă ca ţările europene să urmeze exemplul Statelor Unite privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, informează agenţia de ştiri Reuters, citată de Mediafax.

Decizia SUA „face pacea posibilă pentru că recunoaşterea realităţii este (…) fundaţia păcii”, a declarat premierul israelian înainte întrevederii sale cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, şi miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE.

„Există în acest moment un efort de a elabora o nouă propunere de pace din partea Administraţia americană. Cred că ar trebui să oferim o şansă păcii. Cred că ar trebui să vedem ce este prezentat şi să vedem dacă putem să avansăm în direcţia pacii”, a mai adăugat oficialul israelian.

Netanyahu a susţinut că decizia preşedintelui american Donald Trump, condamnată de cele mai multe ţări europene, ar trebui să fie urmată de acestea.

„Cred că, deşi nu avem încă un acord, acest lucru se va întâmpla în viitor. Cred că toate sau majoritatea ţărilor europene îşi vor muta ambasadele la Ierusalim, vor recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi vor avea angajamente ferme cu noi pentru securitate, prosperitate şi pace”, a adăugat Netanyahu.

Pe de altă parte, Mogherini, a salutat vizita lui Netanyahu la UE, însă a subliniat că Blocul comunitar va continua să recunoască „consensul internaţional” privind Ierusalimul.

Oficialul european a reiterat că angajamentul UE faţă de soluţia cu două state, unul israelian şi altul palestinian, adăugând că este în interesul Israelului să găsească o soluţie sustenabilă la conflictul cu palestinienii.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa „unică şi indivizibilă”, dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.

„Credem că singura soluţie realistă a conflictului dintre Israel şi Palestina se bazează pe două state cu Ierusalimul drept capitală a ambelor (state)”, a declarat Mogherini, adăugând că UE îşi va intensifica eforturile de pace, urmând să discute, luna viitoare, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Miniştrii de Externe ai ţărilor UE au reiterat că Blocul comunitar consideră faptul că teritoriile ocupate de Israel după războiul din anul 1967 – inclusiv Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Platoul Golan – nu intră în frontierele recunoscute internaţional ale Israelului.

Mogherini a mai afirmat că EU şi Israelul sunt „prieteni şi parteneri”.

Atacuri condamnate

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a condamnat luni „atacurile asupra evreilor de pretutindeni”, cu ocazia întâlnirii la Bruxelles cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, relatează site-ul postului France24.

Miniştrii de Externe din cele 28 de state membre ale Blocului comunitar îl vor îndemna pe Netanyahu, primul premier israelian care întreprinde o vizită în UE în ultimii 20 de ani, să reia dialogul „semnificativ” pentru obţinerea păcii cu palestinienii.

„Condamn, în cel mai puternic fel posibil, toate atacurile asupra evreilor de pretutindeni, inclusiv în Europa, şi asupra Israelului şi cetăţenilor israelieni”, a declarat Federica Mogherini, înainte de întâlnirea informală între miniştrii de Externe UE şi Netanyahu.

Declaraţia oficialului UE a venit după ce premierul israelian a criticat Europa pentru „ipocrizia de a condamna decizia preşedintelui american Donald Trump, dar nu şi rachetele lansate din Fâşia Gaza înspre Israel.

Mogherini a mai menţionat că „cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum ar fi escaladarea tensiunilor şi a violenţei”.

Oficialul european a reiterat angajamentul UE faţă de soluţia cu două state, unul israelian şi altul palestinian, adăugând că este în interesul Israelului să găsească o soluţie sustenabilă la conflictul cu palestinienii.

Atât palestinienii, cât şi israelienii revendică Ierusalimul drept capitală, iar planurile anterioare de pace au eşuat din cauza disputelor legate de împărţirea suveranităţii şi supravegherea locurilor sfinte din acest oraş.

Vezi şi

ANALIZĂ AFP | Cine sunt potenţialii succesori ai premierului Theresei May

Soarta premierului britanic Theresa May atârnă de un fir de păr după votul de neîncredere …