Acasă / Focus / Mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, retras

Mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, retras

Curtea Supremă de la Madrid a retras mandatul internaţional de arestare al premierului catalan demis, Carles Puigdemont, şi a altor patru membri ai Cabinetului său, argumentând că aceştia au afişat intenţia de a se întoarce în Spania, informează cotidianul britanic Independent şi agenţia Reuters, potrivit Mediafax.

Premierul catalan demis, împreună cu ceilalţi patru politicieni, se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, acte de revoltă şi folosirea ilegală a unor fonduri publice din Spania în finanţarea unui referendum pentru independenţă, organizat pe 1 octombrie.

Toţi cinci au fugit în Belgia după ce declaraţia de independenţă, adoptată unilateral în Parlamentul catalan pe 27 octombrie, a fost suspendată de Guvernul de la Madrid.

În urma părăsirii teritoriului spaniol, autorităţile au cerut un mandat european de arestare pe numele politicienilor, prin care aceştia să fie extrădaţi şi trimişi înapoi în Spania.

Avocatul lui Charles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că fostul lider şi cei foşti patru membri ai Guvernului regional vor rămâne în Belgia cel puţin până la următoarele alegeri anticipate, programate pe 21 decembrie.

Luni, Curtea Supremă a Spaniei a refuzat eliberarea pe cauţiune a vicepremierului demis al Cataloniei, Orio Junqueras, a unui membru al Cabinetului din Catalonia, Junqueras Forn şi a doi lideri ai grupurilor civile Asamblea Nacional Catalana (ANC) şi Omnium Cultural.

Cu toate acestea, alţi şase membri ai Cabinetului din Catalonia, reţinuţi în legătura cu participarea lor la acte de rebeliune şi declararea ilegală a independenţei de către guvern regional demis, au fost eliberaţi pe cauţiune, în valoare de 100.000 de euro.

Vezi şi

Textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat. Ce se schimbă

Reprezentanţii Conferinţei episcopale italiene au anunţat, joi, că textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat, …