Liga Arabă, avertisment pentru Trump | Efectele mutării ambasadei SUA la Ierusalim

O decizie a preşedintelui american Donald Trump de a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim ar genera violenţe şi ar amplifica fanatismul, a declarat Ahmed Abul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, organizaţia regională a ţărilor arabe, informează site-ul postului France 24, preluat de Mediafax.

„Este regretabil faptul că unii insistă asupra realizării acestui pas fără să ţină deloc seama de pericolele pe care acesta le generează în privinţa stabilităţii Orientului Mijlociu şi a întregii lumi”, a declarat oficialul arab.

Jared Kushner, ginerele lui Trump şi emisarul american pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a declarat duminică că preşedintele SUA este aproape de a lua o decizie în privinţa mutării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv şi implicit recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

Iar săptămâna trecută, vicepreşedintele american Mike Pence, a declarat că preşedintele Donald Trump „se gândeşte în mod activ când şi cum” să mute sediul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Nimic nu justifică acest act … nu va servi pacea sau stabilitatea, ci va hrăni fanatismul şi violenţa”, a spus Abul Gheit, adăugând că de această acţiune ar „beneficia doar de o parte, şi anume guvernul israelian anti-pace”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis, în iunie, amânarea mutării ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, decizia fiind criticată dur de Israel, dar salutată de Autoritatea Palestiniană şi de Iordania.

Donald Trump a exprimat intenţia relansării rapide a procesului de pace israelo-palestinian, în timp ce Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, a cerut, la Casa Albă, încetarea „ocupaţiei”, pledând pentru coexistenţa a două state, palestinian şi israelian.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa „unică şi indivizibilă”, dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.

Hamas ameninţă cu declanşarea unui insurecţii armate în cazul mutării ambasadei SUA la Ierusalim

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas ameninţă cu declanşarea unei noi „intifade” (insurecţie armată) în cazul în care Washingtonul decide să mute ambasada SUA la Ierusalim, fapt ce ar reprezenta o recunoaştere a oraşului disputat drept capitala Israelului, informează postul France 24.

„Avertizăm împotriva unei astfel de acţiuni şi cerem poporului palestinian să reia intifada dacă aceste decizii nedrepte privind Ierusalimul sunt adoptate”, a transmis Hamas.

Orice decizie de mutare a ambasadei ar reprezenta „un atac flagrant la adresa oraşului din partea administraţiei americane” şi ar oferi Israelului „o acoperire pentru continuarea crimei sale de transformare a oraşului într-unul evreu şi golirea lui de palestinieni”, se mai precizează în comunicat emis de mişcarea islamistă care controlează Fâşia Gaza.

Ultima „intifada” (2000-2005) s-a soldat cu decesul a aproximativ 3.000 de palestinieni şi 1.000 de israelieni.

Vezi și

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Naţională, acuzat de legături cu Kremlinul. Cum au reacționat oamenii lui Marine Le Pen

Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii …