Acasă / Politică & Diplomaţie / Comisia Europeană ar putea sancţiona Polonia ca urmare a controversatei reforme a Justiţiei

Comisia Europeană ar putea sancţiona Polonia ca urmare a controversatei reforme a Justiţiei

Comisia Europeană analizează impunerea de măsuri disciplinare împotriva Poloniei din cauza unei controversate reforme a justiţiei, luând în calcul iniţierea unui proces care ar duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Executivul Uniunii Europene ar putea cere invocarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, citând încălcări ale regulilor privind drepturile omului şi valorile democratice.

„Dacă Guvernul polonez nu amână aceste reforme ale justiţiei, nu vom avea altă posibilitate decât să declanşăm articolul 7”, a declarat un oficial UE de rang înalt înaintea unei reuniuni a Comisiei, programată miercuri, în cadrul căreia reformele din Polonia sunt pe agenda discuţiilor.

Comisia Europeană afirmă că reforma justiţiei propusă de autorităţile centrale poloneze va limita independenţa magistraţilor, însă Guvernul de la Varşovia respinge acuzaţiile de comportament nedemocratic, susţinând că acestă reformă este necesară pentru a combate ineficienţa şi corupţia din sistemul juridic.

Mii de polonezi au ieşit pe străzi în repetate rânduri pentru a protesta faţă de reforma justiţiei.

Pentru suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE ar fi nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, însă Ungaria a semnalat de mai multe ori că va bloca prin veto o propunere în acest sens.

Vezi şi

Autorul atacului armat de la Strasbourg a stat la închisoare în Germania şi a fost expulzat în 2017 în Franţa

Cetăţeanul francez considerat autorul atacului de marţi seara de la Strasbourg a fost închis în …