Acasă / Politică & Diplomaţie / Zimbabwe are un nou preşedinte. Emmerson Mnangagwa i-a luat locul lui Robert Mugabe

Zimbabwe are un nou preşedinte. Emmerson Mnangagwa i-a luat locul lui Robert Mugabe

Emmerson Mnangagwa a fost învestit, vineri, în funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc pe Stadionul Naţional din capitala Harare, devenind astfel al doilea conducător al ţării de la independenţa obţinută în 1980, relatează site-ul cotidianului The Guardian, citat de Mediafax.

Acesta va rămâne în funcţie până la următoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc anul viitor, data fiind încă necunoscută.

Noul preşedinte a fost un aliat şi un susţinător important al lui Robert Mugabe, dar ambiţiile soţiei fostului lider, Grace Mugabe, au dus la demiterea lui Emmerson Mnangagwa, ceea ce a declanşat criza politică şi a dus la preluarea controlului de către armată.

Cu toate că Mnangagwa a fost asociat pentru mult timp cu regimul lui Mugabe, care a dus la declinul statului, inclusiv colaps economic şi încălcarea drepturilor omului, noul lider a promis că va transforma ţara în una democratică.

Preşedintele demis nu a fost prezent la ceremonia de învestitură, însă oficialii partidului de guvernământ, ZANU-PF, au declarat că acestuia i s-a oferit imunitate politică şi i s-a permis să rămână în ţară.

Organizatorii i-au încurajat pe oamenii din Zimbabwe să participe la ceremonie şi să fie martorii unei „zile istorice”. Demnitari şi lideri din mai multe ţări africane au fost, de asemenea, prezenţi, iar Emmerson Mnangagwa a fost însoţit de soţia sa, Auxilia Mnangagwa, informează site-ul postului BBC.

Vezi şi

Textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat. Ce se schimbă

Reprezentanţii Conferinţei episcopale italiene au anunţat, joi, că textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat, …