polonia
AP Photo/Alik Keplicz

Sondaj: Majoritatea polonezilor consideră că ţara lor trebuie să ceară despăgubiri de război Germaniei

Mai mult de jumătate dintre polonezi (54%) consideră că țara lor trebuie să solicite despăgubiri Germaniei pentru pagubele suferite de Polonia în Al Doilea Război Mondial, iar 36% dintre polonezi se opun acestei idei, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul CBOS, notează thenews.pl, citat de Agerpres.

În același timp, ancheta sociologică arată că 45% dintre polonezi sunt de părere că țara lor ar putea avea mai mult de pierdut decât de câștigat dacă ar încerca să obțină despăgubiri, în timp ce 31% susțin contrariul.

Sondajul mai indică faptul că trei sferturi dintre polonezi nu cred că eforturile pentru a obține despăgubiri ar avea succes. În plus, 71% din electoratul polonez estimează că relațiile cu Germania ar avea de suferit dacă Varșovia ar face un astfel de demers.

În luna septembrie, premierul Beata Szydło a declarat că Polonia merită să primească despăgubiri din partea Germaniei, dar a precizat că executivul de la Varșovia nu a luat o decizie finală în această privință.

În aceeași lună, liderul Partidului Lege și Justiție (aflat la guvernare la Varșovia), Jarosław Kaczyński, a acuzat Berlinul că încearcă să ‘se sustrage’ de la plata unor despăgubiri către Polonia.

Vezi şi

Creşterea bitcoin a creat câţiva multimilionari. Cine sunte ei?

Pe 1 ianuarie 2017 valoarea unui bitcoin era de aproape 1.000 de dolari (997 de …