Acasă / Focus / Sondaj: Majoritatea polonezilor consideră că ţara lor trebuie să ceară despăgubiri de război Germaniei
polonia
AP Photo/Alik Keplicz

Sondaj: Majoritatea polonezilor consideră că ţara lor trebuie să ceară despăgubiri de război Germaniei

Mai mult de jumătate dintre polonezi (54%) consideră că țara lor trebuie să solicite despăgubiri Germaniei pentru pagubele suferite de Polonia în Al Doilea Război Mondial, iar 36% dintre polonezi se opun acestei idei, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul CBOS, notează thenews.pl, citat de Agerpres.

În același timp, ancheta sociologică arată că 45% dintre polonezi sunt de părere că țara lor ar putea avea mai mult de pierdut decât de câștigat dacă ar încerca să obțină despăgubiri, în timp ce 31% susțin contrariul.

Sondajul mai indică faptul că trei sferturi dintre polonezi nu cred că eforturile pentru a obține despăgubiri ar avea succes. În plus, 71% din electoratul polonez estimează că relațiile cu Germania ar avea de suferit dacă Varșovia ar face un astfel de demers.

În luna septembrie, premierul Beata Szydło a declarat că Polonia merită să primească despăgubiri din partea Germaniei, dar a precizat că executivul de la Varșovia nu a luat o decizie finală în această privință.

În aceeași lună, liderul Partidului Lege și Justiție (aflat la guvernare la Varșovia), Jarosław Kaczyński, a acuzat Berlinul că încearcă să ‘se sustrage’ de la plata unor despăgubiri către Polonia.

Vezi şi

Textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat. Ce se schimbă

Reprezentanţii Conferinţei episcopale italiene au anunţat, joi, că textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat, …