Acasă / Securitate & Intelligence / Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite vrea să „şteargă terorismul de pe faţa pământului”
Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite vrea să „şteargă terorismul de pe faţa pământului”

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat, luni, în cadrul primei întâlniri a 40 de state islamice care fac parte dintr-o coaliţia antiteroristă coordonată de Riyad, că va face tot posibilul să „şteargă terorismul de pe faţa pământului”, relatează Mediafax.

„Nu le vom permite teroriştilor să distorsioneze religia noastră paşnică. Astăzi transmitem puternicul mesaj că vom lucra împreună împotriva terorismului. În anii precedenţi, terorismul a funcţionat în ţările noastre (…) fără coordonare” împotriva acestui fenomen din partea guvernelor din regiune, a declarat prinţul moştenitor, adăugând că „asta ia sfârşit astăzi, cu această alianţă”, relatează publicaţia The Independent.

Mohammed bin Salman, care îndeplineşte şi funcţia de ministru al Apărării, a creat Coaliţia Militară Islamică pentru Combaterea Terorismului în 2015, ca raspuns la intensificarea ameninţării reprezentate de reţeaua extremistă Stat Islamic, criticilor internaţionale vizând ţările musulmane şi asimilarea religiei cu organizaţiile teroriste.

Prima întâlnire a coaliţiei are loc în urma colapsului califatului proclamat de Stat Islamic în Irak şi Siria şi a atentatului, de vineri, asupra unei moschei din provincia egipteană Sinai, soldat cu decesul a 300 de persoane.

Coaliţia include state precum Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Afganista, Uganda, Somalia, Liban, Libia, Yemen şi Turcia. Iranul, rivalul regional al Arabiei Saudite, şi Siria şi Irak, ambele având relaţii cu Administraţia de la Teheran, nu sunt parte din alianţă.

Deşi Qatarul este inclus oficial în alianţă, acesta a fost ţinta unui boicot condus de Arabia Saudită timp de 6 luni, ceea ce a dus la absenţa reprezentaţilor de la reuniune.

Vezi şi

Textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat. Ce se schimbă

Reprezentanţii Conferinţei episcopale italiene au anunţat, joi, că textul rugăciunii „Tatăl Nostru” va fi modificat, …