Acasă / Focus / Spania a sărbătorit Ziua Naţională pe fondul confruntărilor dintre Madrid şi Catalonia

Spania a sărbătorit Ziua Naţională pe fondul confruntărilor dintre Madrid şi Catalonia

Spania sărbătoreşte, joi, Ziua Naţională pe fondul confruntărilor politice dintre Madrid şi Catalonia, iar guvernul central a anunţat o ceremonie care va promova unitatea ţării, relatează site-ul BBC News, citat de Mediafax.

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi regele Felipe al VI-lea au participat la o paradă militară tradiţională în centrul Madridului, unde drapelul spaniol a fost arborat la balcoane şi ferestre de către susţinătorii unităţii şi oponenţii independenţei Cataloniei.

Forţele armate spaniole au efectuat o demonstraţie pe bulevardul Paseo de la Castellana din Madrid, pentru a marca reunificarea Spaniei şi ziua în care Cristofor Columb a sosit pentru prima oară în cele două Americi, în 1492.

La ceremoniile de la Madrid au participat toţi preşedinţii comunităţilor autonome spaniole, cu excepţia celor din Euskadi, Navarra şi Catalonia.

În acelaşi timp, în capitala catalană Barcelona a fost organizat un miting pro-unitate de către membrii extremei drepte.

Deşi reprezentanţii forţelor armate ale Spaniei au negat în mod categoric orice legătură cu evenimentele politice aflate în desfăşurare, marşurile militare din acest an sunt mai extinse ca dimensiune, fiind organizate pentru prima dată în ultimii şapte ani într-una dintre cele mai emblematice locuri ale Madridului, Paseo de la Castellana.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

Vezi şi

O vedetă din Friends, trei luni în spital

Matthew Perry, care l-a interpretat pe Chandler Bing în popularul serial Friends, a dezvăluit pe …