Acasă / Focus / Referendum: 90% din participanţii la referendumul kurd au votat în favoarea independenţei Kurdistanului irakian

Referendum: 90% din participanţii la referendumul kurd au votat în favoarea independenţei Kurdistanului irakian

Peste 90% din participanţii la controversatul referendumul organizat luni în Kurdistanul irakian au votat pentru independenţa regiunii din nordul Irakului, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de comisia electorală din Arbil, informează agenţia de ştiri Dpa, citată de Mediafax.

Prezenţa la vot s-a ridicat la peste 72%, a comunicat comisia, adăugând că rezultatele finale ale referendumului urmează să fie anunţate în decurs de trei zile.

Mii de kurzi au ieşit pentru a sărbători pe străzile oraşului Arbil, capitala regiunii autonome Kurdistanul irakian.

Departamentul de Stat de la Washington a transmis că SUA sunt „profund dezamăgite” de decizia administraţiei regiunii de a organiza referendumul în pofida opoziţiei internaţionale.

„Relaţia istorică a Statelor Unite cu poporul din Regiunea Kurdistanul irakian nu se va schimba în urma referendumul neobligatoriu de astăzi (luni, n.red.), însă credem că acest pas va spori instabilitatea şi greutăţile cu care se confruntă regiunea Kurdistan şi populaţia ei”, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii luni seara de Departamentul de Stat.

Un total de 5,6 milioane de persoane au avut posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot în una din cele peste 2.000 de secţii de votare deschise în Kurdistan şi alte zone controlate de kurzi în nordul Irakului, potrivit comisiei electorale.

Un rezultat proindependenţă nu va conduce în mod automat la obţinerea suveranităţii întrucât referendumul nu are un caracter obligatoriu pentru autorităţile de la Bagdad, iar statele vecine şi-au semnalat intenţia de a interveni pentru a opri declararea independenţei regiunii.

Minoritatea kurdă din Irak, alcătuită din câteva milioane de cetăţeni, controlează trei provincii irakiene care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având un guvern regional şi propriile servicii de securitate.

Ţările vecine, Turcia şi Iran, unde locuiesc sute de mii de etnici kurzi, dar şi Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite, au pledat pentru ca regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului să îşi rezolve disputele cu Bagdadul prin negocieri şi nu prin secesiune.

Vezi şi

O vedetă din Friends, trei luni în spital

Matthew Perry, care l-a interpretat pe Chandler Bing în popularul serial Friends, a dezvăluit pe …