Acasă / Politică & Diplomaţie / Partidul lui Macron a dezamăgit la primul test electoral. Rezultat slab în alegerile parlţiale pentru Senat

Partidul lui Macron a dezamăgit la primul test electoral. Rezultat slab în alegerile parlţiale pentru Senat

Partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marche, a obţinut un rezultat slab în alegerile parţiale pentru Senatul francez, câştigând doar aproximativ 23 de mandate din cele 171 disputate, relatează Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Potrivit primelor estimări, Partidul Republican a obţinut 138 din cele 171 de mandate. Aceleaşi date scot în evidenţă faptul că Partidul Socialist, care se află pe un puternic trend descendent, a obţinut 58 de mandate, rămânând a doua forţă politică din Senat.

La Republique en Marche, partidul care l-a propulsat pe Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte, a obţinut doar 23 de mandate, în primul test electoral al lui Macron de când a ajuns la Palatul Elysee.

Rezultatele par să confirme o scădere a ratei de popularitate a preşedintelui Macron, care se bucură de încrederea a doar 45% dintre francezi.

Alegerile parţiale pentru Senatul francez au fost desfăşurate pentru alegerea a 171 din cei 348 de senatori francezi. Cu toate că partidul lui Macron nu deţine majoritatea în Senat, acest fapt nu-i va împiedica foarte mult implementarea agendei politice, din moment ce camera superioară a Parlamentului francez nu poate decât să întârzie adoptarea proiectelor Guvernului, deputaţii având ultimul cuvânt.

Acest rezultat slab obţinut de La Republique en Marche nu îl va împiedeca pe Emmanuel Macron să-şi implementeze reformele economice şi politice, însă noua configuraţie a Senatului face ca schimbările constituţionale vizate de preşedintele francez să fie aproape imposibil de realizat, din moment ce pentru modificări constituţionale este nevoie de votul a două treimi din totalul parlamentarilor.

Vezi şi

Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, a fost arestat din nou

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a fost arestat din nou luni în Rusia, fiind acuzat …