Acasă / Securitate & Intelligence / Cum a „cucerit” Rusia Facebook-ul | Barack Obama l-a avertizat personal pe Mark Zuckerberg

Cum a „cucerit” Rusia Facebook-ul | Barack Obama l-a avertizat personal pe Mark Zuckerberg

Fostul preşedinte al Statelor Unite l-a avertizat personal pe fondatorul Facebook cu privire la amploarea ştirilor false şi la influenţa Rusiei pe reţeaua de socializare, potrivit Washington Post, citat de Mediafax.

Nouă zile după ce Mark Zuckerberg a respins ca ”nebunească” ideea că ştirile false postate de agenţi ruşi pe platforma de socializare ar putea influenţa alegerile din SUA, preşedintele Barack Obama l-a luat deoparte pe şeful Facebook şi i-a transmis un semnal de alarmă cu privire la influenţa reală, scrie The Washington Post.

Până în ziua alegerilor, Obama şi consilierii lui au încercat să gândească o strategie pentru a răspunde intervenţiei ruse din timpul campaniei prezidenţiale, fără înrăutăţi lucrurile. La puţin timp după victoria surpriză a lui Trump, cei din tabăra lui Obama au privit cu regret în urmă, dorindu-şi să fi putut face mai mult.

În cadrul unei reuniuni din 19 noiembrie care a avut loc în Peru, cu două luni înainte de inaugurarea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, Obama a făcut un apel personal către Zuckerberg pentru a lua în serios ameninţarea cu ştirile false şi cu dezinformarea politică.

Cu excepţia cazului în care Facebook şi guvernul american vor face mai multe pentru a minimiza ameninţarea virtuală, a avertizat Obama, lucrurile se vor înrăutăţi în următoarea cursă prezidenţială.

Cu toate că Zuckerberg a recunoscut problema reprezentată de ştirile false, acesta i-a spus lui Obama că aceste mesaje nu sunt răspândite în mod curent pe Facebook şi că nu există un remediu uşor, potrivit The Washington Post, care citează sub anonimat o sursă apropiată celor doi lideri.

Conversaţia de pe 19 noiembrie a fost doar un fitil într-un an tumultuos în care Zuckerberg a ajuns să recunoască magnitudinea unei noi ameninţări – un atac coordonat asupra alegerilor din SUA de către o forţă străină care stă în umbră şi care exploatează reţeaua socială pe care acesta a creat-o.

Vezi şi

Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, a fost arestat din nou

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a fost arestat din nou luni în Rusia, fiind acuzat …