Trebuie să îţi dezinstalezi imediat aplicaţia lanternă de pe telefon. Iată de ce

500 de milioane de oameni sunt infectaţi, spune Gary Miliefsky, expert în securitate electronică. El a analizat primele 10 cele mai folosite aplicaţii lanternă pentru telefoanele mobile şi a constatat că acestea sunt malware (virusuri), adică sunt programe “rău intenţionate”, create pentru a se infiltra în telefoane, fie pentru a le deteriora, pur şi simplu, fie pentru a extrage din ele informaţii personale, de exemplu lista de contacte sau parole de la diverse conturi online.

Ce sunt aplicaţiile lanternă

Aplicaţiile tip lanternă, care pot fi descărcate din Google Play sau din Apple App Store, sunt programe care folosesc blitz-ul de la camera telefonului ca să producă lumină la fel de puternică precum cea a unei lanterne. În ziua de azi, dacă ai un smartphone, nu mai ai nevoie de o lanternă propriu-zisă, ci ajunge să apeşi un buton de pe touchscreen-ul telefonului ca să ai lumină oricând şi oriunde. Fiind atât de utile şi uşor de folosit, nu e de mirare că 99% din posesorii de smartphone au instalată o aplicaţie tip lanternă.

De ce sunt periculoase aplicaţiile lanternă

Tocmai pentru că sunt atât de folosite, aceste aplicaţii sunt pline de virusuri. Ţi s-a întâmplat să găseşti GPS-ul activat, fără să-ţi aminteşti când l-ai pornit? Acesta a fost indiciul care i-a dat de gândit lui Gary Miliefsky, expert în securitate electronică. Lui i s-a întâmplat de câteva ori să găsească GPS-ul pornit şi şi-a dat seama că are în telefon un program care încearcă să transmită date confidenţiale prin satelit. Împreună cu echipa lui, a analizat toate aplicaţiile de pe telefon şi şi-a dat seama că problema venea de la lanternă. Apoi a analizat primele 10 cele mai folosite aplicaţii de acest gen şi a constatat că toate conţineau virusuri. A mai descoperit că principalele destinaţii ale informaţiilor furate sunt China, India şi Rusia.

Ce e de făcut

Gary Miliefsky ne recomandă nu doar să ne dezinstalăm aplicaţiile tip lanternă, ci şi să resetăm telefoanele pentru că unele aplicaţii pot instala fără ştirea noastră virusuri cunoscute sub denumirea de “troieni”. Chiar dacă dezinstalezi aplicaţia iniţială, troienii continuă să ruleze în backgrund şi să transmită către hackeri informaţiile tale, scrie realitatea.net.

Vezi și

Descoperire incredibilă. Ce se află în CENTRUL Pământului

Oamenii de ştiinţă se întreabă de mult timp ce se află în centrul Pământului, iar …