Vasile Dâncu: Brexit-ul „va da sens unui nou naţionalism în ţările din UE”

Momentul Brexit a fost mai degrabă o metodă de negociere cu Uniunea Europeană, a fost o altă metodă de a negocia noi privilegii pe care Marea Britanie oricum le are în acest moment, având un statut special în UE. Nu în ultimul rând a fost o încercare de a reechilibra electoratul, de a readuce electorat de dreapta printr-un mesaj oarecum naţionalist, de a reactualiza un anumit electorat.

Cred se va negocia în continuare, că opțiunile Scoţiei sau ale Irlandei de Nord în favoarea rămânerii în UE arată că societatea britanică, cea progresită este mai degrabă pentru Uniune decât pentru a ieşi. Cred că politicienii britanici negociază în continuare cu politicienii europeni un statut special, un statut pe care îl au şi în acest moment, dar probabil care să fie mult mai puternic.

Încă nu văd în acest moment un pericol de a ieşi Marea Britanie din UE, vom vedea evoluţiile viitoare, dar aşa cum am văzut mi se pare că aceasta a fost o negociere continuă. La nivelul Uniunii se creionează, în acest moment, ceea ce unii specialişti numesc un inel interior, adică ţări care se integrează tot mai mult şi care lasă tot mai mult din suveranitatea lor pentru a se integra şi ţări într-un inel exterior, care nu vor să renunţe la suveranitatea lor şi prin aceasta devin un fel de semiintegraţi în UE, adică Uniunea Europeană devine o Uniune cu două viteze, şi asta nu ne avantajează pe noi, pentru că în ţările noastre din Est avem nevoie de integrare cât mai puternică a UE ca să fim sprijiniţi să ajungem la un anumit nivel.

Neexistând un exemplu până acum, era mai mult o idee teoretică, euroscepticii şi eurorealiştii, ca să spun aşa, nu aveau o foarte mare forţă în ţările în care încercau aceste strategii. Pe de altă parte, este un pericol pentru că va da sens unui nou naţionalism în ţările din UE. Din fericire, în România nu avem o formă de extremism, o puternică partidă, să spunem aşa, antiunionistă referitor la UE, dar în multe ţări există asta. Cred că dacă polticienii din toate ţările Uniunii Europene vor găsi inteligenţa de a comunica cu popoarele lor, cu cetăţenii şi dacă ţin la acest proiect, el va merge mai departe.

Vasile Sebastian Dâncu

sursa

Vezi şi

Liderii UE au căzut de acord: Apărarea comună este „misiunea exclusivă” a NATO

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic şi Uniunea Europeană au convenit că apărarea comună este „misiunea exclusivă” a …