ONU, sancţiuni dure împotriva Coreei de Nord

Consiliul de Securitate al ONU a impus miercuri Coreei de Nord cele mai dure sancţiuni de până în prezent, după ce Phanianul a efectuat pe 6 ianuarie al patrulea test nuclear, urmat pe 7 februarie de tirul unei rachete balistice, relatează DPA, care prezintă principalele măsuri, informează Mediafax.

ARMAMENT CONVENŢIONAL

Rezoluţia interzice vânzarea oricărui tip de armament Phenianului, inclusiv arme mici şi armament uşor, transferuri care nu erau interzise prin sancţiunile anterioare. Textul interzice totodată vânzarea oricărui alt tip de obiecte obiecte – cu excepţia alimentelor şi medicamentelor – care ar putea conduce la o consolidare a capacităţilor militare nord-coreene.

FORMARE ŞI COOPERARE

Ţările membre ONU nu au voie să formeze cetăţeni nord-coreeni în vreun domeniu care poate contribui la programele nuclear şi balistic. Consiliul interzice de asemenea cooperarea tehnică cu Nordul în lansarea sau utilizarea tehnologiei rachetelor. Ţărilor le este interzis, de asemenea, să găzduiască sau să folosească servicii ale consilierilor sau formatorilor militari nord-coreeni.

INSPECŢII CARGO

Toate navele către sau dinspre Coreea de Nord sunt supuse inspecţiilor. Aeronave nord-coreene suspectate că ar transporta obiecte interzise nu au permisiunea să aterizeze, decoleze sau survoleze teritoriile ţărilor membre ONU fără să fie inspectate. Coreeea de Nord nu are dreptul să opereze nave sau aeronave de tip charter.

SANCŢIUNI SECTORIALE

Rezoluţia impune o interdicţie totală exportului de aur, minereuri de titan, vanadiu şi pământuri rare din Coreea de Nord şi exporturilor de cărbune, fier şi minereu de fier din alte ţări, mai puţin în cazul în cazul în care asemenea tranzacţii sunt destinate exclusiv unor scopuri civile. Ţările nu pot vinde Phenianului combustibil utilizat în sectorul aviatic, inclusiv pentru rachete.

SANCŢIUNI FINANCIARE

Rezoluţia îndeamnă ţările să blocheze activele nord-coreene asociate Guvernului şi Partidului Muncitorilor din Coreea. Ea impune interdicţii de călătorie şi blocarea averilor unui număr de 16 persoane şi 12 entităţi, pe lângă cele vizate pe liste de sancţiuni anterioare. Textul le interzice băncilor nord-coreene să deschidă noi filiale în alte ţări.

BUNURI DE LUX

Consiliul interzice vânzarea bucurilor de lux către Coreea de Nord, inclusiv a ceasurilor de lux, mijloacelor de transport precum vehicule acvatice de agrement şi snowmobile în valoare de peste 2.000 de dolari, echipamente sportive de agrement şi articole de cristal şi plumb.

ANIHILAREA REŢELELOR DE CONTRABANDĂ

Rezoluţia le cere ţărilor membre ONU să expulzeze diplomaţi nord-coreeni şi cetăţeni străini implicaţi în reţele de contrabandă cu obiecte interzise către Coreea de Nord.

Vezi și

Scenariu de război: NATO va desfăşura 300.000 de oameni pe flancul său estic pentru a preveni un atac rusesc din direcţia Belarus şi Kaliningrad

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, …