Polonia ia în considerare posibilitatea de a avea acces la armament nuclear în cadrul NATO

Ministerul polonez al Apărării intenționează să ceară acces la armament nuclear printr-un program al NATO în cadrul căruia statele care nu dispun de capacități nucleare militare proprii acceptă amplasarea unor astfel de arme pe teritoriul lor, urmând ca acestea să fie utilizate în comun, a declarat ministrul adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, citat duminică în ediția sa online de publicația britanică The Guardian, relatează Agerpres.

El a declarat că ministerul său examinează în prezent oportunitatea de a cere ca Polonia să fie inclusă în programul NATO de „schimb nuclear” în scopul consolidării capacităților de apărare ale țării.

După afirmațiile făcute sâmbătă de Szatkowski la postul de televiziune privat Polsat, presa locală comentează că este prima oară când un oficial polonez declară că țara sa dorește să se alăture acestui program.

Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franța și Marea Britanie — dar numai Statele Unite a oferit aliaților posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul unui program de „schimb nuclear”.

Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia sunt deja incluse în acest program, notează The Guardian.

UPDATE – Ministerul polonez al Apărării dezminte că ar fi cerut acces la armamentul nuclear american

Ministerul polonez al Apărării nu ia în considerare obținerea de acces la armament nuclear în cadrul programului NATO, Nuclear Sharing, afirmă duminică un comunicat al instituției de apărare de la Varșovia, după ce mass-media internaționale au difuzat o declarație a ministrului polonez adjunct al apărării Tomasz Szatkowski în acest sens, relatează agenția de presă rusă TASS.

„Ministerul Apărării nu desfășoară în acest moment niciun fel de activitate privind alăturarea Poloniei la programul Nuclear Sharing”, subliniază comunicatul, în contextul în care declarațiile făcute sâmbătă de Tomasz Szatkowski au suscitat multiple reacții și comentarii, îndeosebi la Moscova.

„Vrem să punem capăt împărțirii membrilor NATO în două categorii. Mai funcționează încă o regulă nescrisă că pe teritoriul noilor state membre ale Alianței sunt posibile mai puține lucruri”, afirmase Tomasz Szatkowski la un post local de televiziune, citat de TASS.

Potrivit comunicatului, afirmațiile ministrului adjunct polonez trebuie interpretate în contextul comentariilor unor centre analitice serioase din Occident, care atrag atenția asupra deficitului de capabilități de descurajare nucleară pe flancul estic al NATO. „Aceste comentarii oferă diferite soluții, inclusiv extinderea acordului privind distribuirea armelor nucleare tactice în cadrul NATO. Trebuie luate în considerare diverse variante, inclusiv o formă de participare a Poloniei la acest program”, se mai spune în textul citat de agenția rusă de presă.

În același timp, Ministerul polonez al Apărării amintește că Polonia este parte a Tratatului de neproliferare nucleară, iar guvernul polonez nu are planuri de a obține acces la astfel de armament. „O posibila decizie cu privire la o formă de participare a Poloniei la programul respectiv trebuie să facă obiectul unei coordonări la nivel politic, atât în interiorul țării, cât și cu aliații săi”, mai spune ministerul în același comunicat.

Vezi și

Scenariu de război: NATO va desfăşura 300.000 de oameni pe flancul său estic pentru a preveni un atac rusesc din direcţia Belarus şi Kaliningrad

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, …