Cazul Ponta şi chestiunea moralei în politică

opinie de Mihai Moga

Bună seara, doamnelor şi domnilor, De fapt, nu este o seară prea bună nici pentru România, nici pentru premierul Victor ‪Ponta‬. Din nou, Europa ne arată cu degetul. Avem primul şef de guvern din Uniunea Europeană trimis în judecată în timpul mandatului. Nimeni, în afara lui Victor Ponta, nu ar fi aşteptat atât de mult timp până să îşi dea demisia. Nici un alt politician într-o funcţie atât de înaltă nu ar fi acceptat ruşinea de a fi trimis în judecată. Nimeni, cu excepţia lui Victor Ponta. Omul sau este complet nevinovat, sau are un obraz pare mai gros decât s-au aşteptat unii.

Să fi primit astăzi Victor Ponta lovitura decisivă? Cum va fi condusă ‪România‬ de un premier-inculpat? Cum se va întâlni cu omologii săi din Uniunea Europeană, ce le va spune când va fi întrebat de dosar? Nici măcar Silvio Berlusconi, cunoscut pentru problemele sale cu Justiţia, ca şi pentru celeberle sale petreceri – „Bunga Bunga”, nu a ajuns de la masa guvernului direct în boxa acuzaţilor, aşa cum este pe cale să păţească Victor Ponta.

Inculparea lui nu e doar o problemă juridică, e o chestiune de morală. Premierul va trebui să îşi împartă timpul, de acum încolo, între Palatul Victoria şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Va mai rezista multă vreme în funcţie cu pecetea „trimis in judecata de DNA” în frunte?

Procurorii anticorupţie vorbesc de „bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de Şova şi Asociaţii cu complexurile energetice”, dar decizia finală o vor lua DOAR magistraţii. Tot de la procurori aflăm că avocatul Ponta a falsificat acte prin metoda „copy-paste”, dar asta nu mai miră pe nimeni.

Şi preşedintele Klaus Iohannis s-a săturat să îi ceară demisia: „Situaţia, după părerea mea, este din ce în ce mai problematică pentru prim-ministru, este din ce în ce mai problematică pentru Guvern şi pentru PSD. Dar trebuie să recunoaştem că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii”, a explicat Klaus ‪Iohannis‬.

Poate fi ultima ocazie pentru Victor Ponta de a-şi prezenta ‪demisia‬. A ratat momentul 16 noiembrie 2014, când a pierdut alegerile, momentul 5 iunie, când a fost pus sub acuzare de DNA, şi momentul 12 iulie, când a plecat din fruntea PSD. Dacă am trăi într-o ţară în care onoarea ar fi un reper în politică, nu am fi ajuns în această situaţie. Chiar şi la celălalt capăt al pământului, în Australia, premierul Tony Abbott a plecat din fruntea guvernului după ce a pierdut funcţia de lider al Partidului Liberal în faţa colegului său, Malcolm Turnbull. Iată că în Australia se poate, în România nu.

Lumea merge, totuşi, înante, Occidentul are probleme mai mari decât un premier inculpat al unei ţări de la marginea Europei. Chiar şi România are alte priorităţi: criza refugiaţilor, războiul din Ucraina, securitatea energetică şi multe altele.

Pe frontul de sud, asaltul emigranţilor continuă. Majoritatea ţărilor afectate de migraţie au instaurat controale la graniţă şi au plasat militari la frontiere. Modelul Europei unite este distrus de gardurile de sârmă ghimpată care separă Ungaria de Serbia şi, în curând, de România. Şi mai la sud, pe continentul African, armata din Burkina Faso a anunţat că deţine controlul asupra ţării în urma unei lovituri de stat organizate cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor. Guvernul statului african a fost dizolvat, iar preşedintele, arestat. Liderii loviturii de stat provin dintr-o unitate de elită a gărzii prezidenţiale.

Pământul se învârte, cu sau fără Victor Ponta la Palatul Victoria…

Vezi și

„Statul paralel” din SUA îl cam deranjează pe alesul Trump. Așteptăm replica bosumflată a Congresului și schimbarea legilor justiției. Sau nu?

de Valentin Naumescu Puncte cheie: Una din marile virtuți ale democrației americane este că a …